Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 1., hétfő

Ma ünnepeljük: Ligouri Szent Alfonz

Ligouri Szent Alfonz Mária püspök és egyháztanító


Ligouri Szent Alfonz
1696-ban született nápolyi nemes családból. Az ügyvédi pályára lépett. Egy perrel kapcsolatban tévedésre jött rá, és ez meggyőzte a világi dolgok hiábavalóságáról. A papi pályára lépett, hivatása lett a nép nagyarányú, rendszeres és korszerű lelki gondozása.

A bűnösök és lanyha keresztények is tömegesen tértek meg hatására. A népmissziók szolgálatára társulatot szervezett. XIV. Benedek pápa - látva áldozatos működésüket - jóváhagyta, és Redemptorista szervezet néven terjedt el.

Később engedelmességből elfogadta a püspöki kinevezést. Egyházmegyéjében minden plébánián missziót tartott, megszüntette az egyházi visszaéléseket: sokat tett a papság életszentségének és képzettségének érdekében. 79 élves korában visszamehetett szerzetébe, és azt vezette, még ágyhoz kötötten is. 94 éves korában halt meg; 1839-ben szentté, 1871-ben egyháztanítóvá avatták. Írásai 60 kötetet tesznek ki. Legnevezetesebb műve a Theologia Moralis, melyet a gyóntatók számára írt. Ma is népszerűek az Oltáriszentség és Szűz Mária dicsőítésére írt imái.

A redemptoristák története dióhéjban:
redemptoristák (lat. Congregatio SS. Redemptoris, CSSR): klerikus szerzetes kongregáció. - 1732-ben alapította Liguori Szt. Alfonz azoknak az elhagyatott lelkeknek a gondozására, akiket a plébániai lelkipásztorok nem tudnak elérni. Szt. Alfonz először a hegyi pásztoroknál, majd a kis falvak népénél vette észre az elhagyatottságot, s határozta el egy olyan papi kongregáció alapítását, melynek tagjai a plébánia köteléktől függetlenül lelkigyakorlatokkal és missziókkal gondozzák őket. 1742-ben 8 társával e cél szolgálatára tett fogadalmat, 1743-ban a 3 szerzetesi fogadalmat is letették (ti. a szegénység, tisztaság, engedelmesség fogadalmai). A nápolyi királyságban nehézségekbe ütköztek, a király soha nem engedélyezte a kongregációt. 1749-ben nyertek pápai. jóváhagyást. 1784-ben lépett a kongregációba Hofbauer Szt Kelemen. A redemptoristák igazi fejlődése 1820-ban indult meg. Tevékenységi körükbe bevonták a munkások, az emigránsok és a missziók gondozását is. Irodalmukban kb. 1300 szerzőt tartanak számon, főleg az erkölcstan, s különösen a népi jámborság területtén.

A redemptoristák ma:
 1980: 817 házban 6722 tag, köztük 4972 pap, 2005: 715 házban 5676 tag, köztük 4113 pap élt. Jelenleg világszerte 793 közösségben 6400 redeptorista hirdeti a megváltó Krisztus örömhírét. Oda mennek, ahol a legnagyobb a szükség, mindig előnyben részesítve a legszegényebbeket.
Életükben fontos szerep jut a közösségnek: "Hogy az evangéliumot hathatósabban hirdessék, osszák meg egymással testvéri egységben imáikat, megfontolásaikat, gondjaikat és anyagi javaikat" (Szabály).

Ligouri Szent Alfonz áldozás utáni imája:

"Mi a szándékod, én lelkem? Most nincs veszteni való időd. Nagyon megbecsüld ezt az időt, amelyben minden kegyelmet megnyerhetsz, mindent, amit óhajtasz. Nem tudod-e, hogy az örök Atya szíves szeretettel néz rád, mert benned szeretete legdrágább tárgyát, ő egy Fiát látja? Távoztass el tehát most minden más gondolatot; éleszd fel újra hitedet; tágítsd meg szívedet, s kérj, amit akarsz. Nem hallod-e, hogy Jézus maga mondja neked: "Mit akarsz, hogy cselekedjem neked?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése