Népszerű bejegyzések

2011. július 31., vasárnap

A püspök, a Mennyei Atya képmása

A magyar egyház a napokban Veres András, szombathelyi megyéspüspök ezüstmiséjére készült, sok helyütt lehetett találkozni a hírrel. Az ezüstmise a papszentelés 25. évfordulója. 
Veres András

Bosák Nándor prédikációjában arra a keresztény ókorban megfogalmazott gondolatra építette tanítását, miszerint a püspök a Mennyei Atya képmása. 
Így fogalmazott: "A püspök a családatya, a Mennyei Atya képviselője a közösségben, feladata, hogy a rábízottakat serény együttműködésre segítse, hogy mindenki a saját hivatása szerint be tudjon tagozódni abba az egyházi  közösségbe, amelyhez tartozik."

A gondolat először Antióchiai Szent Ignácnál szerepel: „Kövessétek mindannyian a püspököt, ahogyan Jézus Krisztus az Atyát, a presbitériumot pedig úgy, mint az apostolokat; a diakónusokat úgy tiszteljétek, mint Isten rendelkezését. A püspök nélkül semmi olyat ne tegyetek, ami az egyházzal kapcsolatos. Azt tartsátok érvényes eucharisztiának, melyet a püspök, vagy megbízottja végez. Ahol a püspök megjelenik, ott legyen a sokaság, ahogyan, ahol Jézus Krisztus van, ott van a katolikus egyház.” (Levél a szmirnaiakhoz, 8,1-2 (Kr. u. 110 körül))

A legújabb korban a II. Vatikáni Zsinat Presbiterium Ordinis kezdetű dekrétuma erősíti meg a püspök atyaságával, családatyaságával kapcsolatos képet, és a Mennyei Atya képmásaként definiálja hivatalukat. Így tanít bennünket, híveket: "Valamennyien úgy tiszteljétek a diakónusokat, mint Jézus Krisztust, amint a püspököt is, mint az Atya képmását, a papokat pedig, mint Isten szenátusát." (Presbiterium Ordinis 3,1)

Isten éltesse, őrizze és védje András püspököt, segítse, hogy Atyánk igaz, hiteles képmásává alakuljon szolgálata által!

Veres András szombathelyi megyéspüspök ezüstmiséje


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése