Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 2., kedd

Az egyház sosem fogja megsérteni a gyónási titkot



Gianfranco Girotti, az Apostoli Penitenciária kormányzója leszögezte: az egyház sosem fogja megsérteni a gyónási titkot. „Írország elfogadhat akármilyen törvényt, de tudnia kell, hogy az egyház sosem fogja elfogadni, hogy a gyóntatókat vallomásra kötelezzék a civil hatóságoknál” – fogalmazott az érsek az Il Foglio című olasz napilap július 27-i számában.

Gianfranco Girotti,
az Apostoli Penitenciária
 kormányzója

Enda Kenny ír miniszterelnök július 14-én olyan törvényjavaslatot terjesztett be a dublini parlament elé, amely öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélné azokat a papokat, akik nem értesítik a civil hatóságokat a gyóntatószékben meggyónt szexuális visszaélésekről. A javaslat ellentétben áll a kánonjoggal, ami tiltja a gyóntatónak, hogy megtörje a gyónási titkot, és arról harmadik személynek beszéljen. 
Mint Girotti kifejtette: a gyónási titok megszegője latae sententiae, azaz azonnal, magától, automatikusan beálló kiközösítés alá esik, így aztán az ír törvényjavaslat „abszurd és elfogadhatatlan”. „A gyónás magánügy, ami lehetőséget ad saját magunk megtisztítására és javulásunkra. Ezért a gyónási titok szükséges dolog”. Hozzátette ugyanakkor: ez nem azt jelenti, hogy a püspököknek nem kellene fellépnie a pedofilok ellen, és ha egyszer megfelelő intézkedéseket foganatosított, fel kell szólítania az illetőket, hogy a világi hatóságok előtt is fizessenek tetteikért. 
Rámutatott: minden bűnösnek kötelessége igazságot szolgáltatni azért, amit elkövetett, de ennek nem lehet része a gyónási titok megszegése. A bűnbocsánat szentsége ugyanis a lélek Isten előtti megtisztítását szolgálja. A gyóntatók kötelessége a feloldozás, feltételezve, hogy a bűnbánat őszinte. A civil hatóságok értesítése, a börtön vagy más büntetés kiszabása az állami jog hatáskörébe tartozik, és így más kérdés – írja a CNA-t.
Korábban egy ír pap, Tony Flannery úgy nyilatkozott: az ötlet nem működne, mivel aki szexuális bűntényt követ el, nem fog gyónni menni. Saját példája szerint ilyen bűnt még senki nem gyónt meg neki egész pályafutása alatt. Emellett a papok általában nem látják, nem tudják, ki a gyónójuk. Flannery felteszi azt a kérdést is: miért csak ezt az egyik bűnfajtát kellene jelenteni a törvényjavaslat szerint? (forrás: Magyar Kurír)
Mi a gyónási titok és hogyan lehet véteni ellene?
A gyónási titok a gyónást és a bűnbánat szentségét védő titoktartási fegyelem. - A szó szoros értelmében vett gyónási titok, a szentségi pecsét (sigillum sacramentale) a gyóntatót kötelezi, s azt jelenti, hogy tilos a gyónót szóval v. bármilyen más módon, bármi okból is, akár csak részben is elárulnia (Egyházi törvénykönyv 983.k. 1.§). A gyóntató a gyónásból szerzett ismereteit a gyónó kárára még akkor sem használhatja föl, ha ezzel nem árulja el őt. Ezért aki hatóság szerepét tölti be, a külső kormányzatban semmiképp sem használhatja fel gyónásban szerzett értesüléseit, függetlenül attól, mikor szerezte őket (984.k.). 
A gyónási titok megsértése. A szó szoros értelmében vett gyónási titoknak, vagyis a szentségi pecsétnek a megsértését csak a gyóntató követheti el (vö. 983.k. 1.§, 1388.k. 1.§). Ennek a büntetendő cselekménynek két típusa van: 1) a gyónási titok közvetlen megsértése, mely akkor valósul meg, ha a gyóntató fölfedi mind a gyónó személyét, mind bűnét; 2) a gyónási titok közvetett megsértése, amire akkor kerül sor, ha a gyóntató szavaiból, jeleiből, tetteiből, mulasztásaiból következtetni lehet a gyónó bűnére.
Mivel a gyónási titok megtartása isteni jogon kötelező, ezért alóla a pápa sem adhat fölmentést. 
A gyónási titok közvetlen megsértésére az 1388.k. 1.§ az Ap. Sztszéknek fenntartott, önmagától beálló kiközösítést rendel, közvetett megsértéséért pedig kötelező, de közelebbről meg nem határozott, a cselekmény súlyának megfelelő utólag kimondandó büntetést.
Az ír botránysorozat
Írország kormányának utasítására két éve indult vizsgálat megállapította, hogy Cloyne egyházmegye püspöke nem kezelte megfelelően a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat. John Magee a pedofilbotrány miatt 2009 márciusában lemondott tisztéről, amit XVI. Benedek pápa elfogadott. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy 19 katolikus pap követett el pedofil bűncselekményeket. Magee püspök azonban nem tett jelentést erről a rendőrségen. A pedofíliával vádolt papok közül csak egy ellen indult bűnvádi eljárás. A pedofil papok áldozatai mintegy negyvenen lehettek. 
A vatikáni reakció
Egy évvel ezelőtt XVI. Benedek utasítására a Hittani Kongregáció új, egyértelmű és szigorúbb szabályozást vezetett be a legsúlyosabb bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásokat illetően. Erre különösen a klerikusok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális zaklatások miatt kirobbant botránysorozat adott indokot.
A Szentszék elvárja, hogy az új szabályokat mindenütt alkalmazzák az Egyházban, ezért a Hittani Kongregáció május 3-án körlevelet intézett a püspöki konferenciákhoz, világos iránymutatást nyújtva az egyetemes szabályok megfelelő helyi alkalmazására.
Eszerint a püspöki konferenciáknak be kell vonniuk a szerzetesközösségek elöljáróit is, és egy éven belül el kell készíteniük saját irányelveiket, amelyeknek az a célja, hogy segítséget nyújtsanak az egyes püspököknek a kiskorúak elleni szexuális visszaélések egységes gyakorlat szerint történő, összehangolt kezeléséhez.
Az alapelvek világosak: biztosítani kell az odafigyelést az áldozatokra és családtagjaikra; megfelelő képzési programok révén biztonságos környezetet kell kialakítani a gyermekek számára; nagy figyelmet kell fordítani a leendő papok képzésére a tisztaság, a cölibátus, a lelki atyaság és a vonatkozó egyházi fegyelmi előírások ismeretét illetően; biztosítani kell a papok továbbképzését is e témákban, hogy felismerjék a visszaélésekre utaló jeleket, betartsák az egyházi és világi jogi előírásokat; az ártatlanság vélelmének és a jó hírnév védelmének fenntartása mellett a püspök indokolt esetben megelőző óvintézkedéseket is foganatosítson; követni kell az adott ország jogszabályi előírásait.
A helyi irányelveknek kötelezően figyelembe kell venniük néhány központilag meghatározott pontot:
a) a kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatás alatt helyi szinten is ugyanazt kell érteni, amit a Sacramentorum sanctitatis tutela motu proprio által kihirdetett normák tartalmaznak (azaz klerikus által 18 évesnél fiatalabb személlyel a hatodik parancsolat ellen elkövetett büntetendő cselekmény);
b) a feljelentést tevő személlyel tisztelettel kell bánni, bizonyos esetekben joga van ahhoz, hogy a nevét ne közöljék a megvádolt klerikussal;
c) az egyházi hatóságoknak lelki és pszichológiai segítséget kell nyújtaniuk az áldozatok számára;
d) a vádak kivizsgálásának a jó hírnév és a személyiségi jogok tiszteletben tartásával kell történnie;
e) a megvádolt klerikust – bizonyos indokolt esetektől eltekintve – tájékoztatni kell a vádakról, és lehetőséget kell biztosítani számára, hogy tisztázza magát;
f) az illetékes püspök egyszemélyi kormányzati felelősségét nem helyettesítik különféle tanácsadó testületek és vizsgálóbizottságok;
g) a helyi világi jogszabályi előírásokat figyelembe kell venni, különösen ami a feljelentéseket illeti;
h) az eljárás során is gondoskodni kell a megvádolt klerikus méltó és igazságos ellátásáról;
i) ki kell zárni a klerikus visszahelyezését a nyilvános szolgálatba, amennyiben az veszélyt jelenthetne a kiskorúakra, vagy a közösség szemében botrányra adna okot.

Vélemények a Szentszéki eljárásmóddal kapcsolatban


Az MTV hírösszefoglalója az USA-ból érkező tiltakozókat mutat be, reflektálva az írországi eseményekre is.








1 megjegyzés:

  1. A témához kapcsolódó link a Vatikáni Figyelőben:
    http://vatikanifigyelo.freeblog.hu/archives/2011/09/10/Irorszag_es_a_Szentszek__vadak_es_valaszok/

    VálaszTörlés