Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 8., hétfő

Napjaink szenvedéseiről elmélkednek a fiatalok a madridi keresztúton


Az ifjúsági világtalálkozók kiemelkedő eseménye a keresztút. A találkozóknak helyet adó városok mindig nagy gonddal készülnek rá, saját kulturális hagyományaikkal gazdagítják a lelki elmélyülésre alkalmat adó emlékezést. 2000-ben Rómában, a Colosseumnál a XX. századi vértanúkra emlékeztek.
Idén Madridban a spanyolországi nagypénteki körmenetek gyönyörű díszleteit veszik elő. Az utóbbi négy évszázad hagyományos spanyol szobrászművészetének nagyhétre készült alkotásai díszítik az állomásokat. Megmutatja, hogyan ünneplik a passiót a spanyolok, és hogyan vált hitük művészetté az évszázadok folyamán. Az utolsó vacsorát bemutató alkotás Murciából érkezik majd, Júdás csókjának megjelenítése Malagából, Cirénei Simon ábrázolása Leónból, Veronika kendőjének szimbolikus megjelenítése Jerez de la Fronterából.
A keresztút elmélkedéseit a Hermanas de la Cruz szerzetesközösség nővérei írták, akik a 2003-ban II. János Pál által szentté avatott Angela de la Cruz lelkiségét követik. 1875-ben alapították ezt a szegényeket szolgáló rendet. Az elmélkedések a békéről, a keresztények egységéről, a szenvedőkről, a háború ártatlan áldozatairól, az élet védelméről szólnak majd.
Péter tagadása kapcsán napjaink keresztényeiért imádkoznak: „Péterre tekintve az Úr rátekintett azokra a keresztényekre is, akik szégyellik hitüket…, akiknek nincs bátorságuk megvédeni az életet a kezdetétől a természetes végéig.” Fohászkodnak a bevándorlókért és azokért, akiket munkájukban méltatlanság ér: „Krisztus magáévá tette mindazok fáradtságát és elkeseredését, akik nem találnak munkát maguknak, mint a bevándorlók, akiknek méltatlan és embertelen munkákat ajánlanak, és akik szenvednek a rasszizmus miatt.”
A hatodik állomáson azokért imádkoznak, akik „az alkohol, a kábítószer és más szenvedélyek áldozatai lettek, amelyek fogságban tartják őket: hogy a segítségükre siető Krisztusra támaszkodva fel tudjanak állni.” Megemlékeznek azokról is, akik a személyiségromboló, méltóságtól megfosztó, ateista rezsimek áldozatai lettek. Imádkoznak a népirtások, a szexuális zaklatások áldazataiért, mindazokért a gyermekekért és felnőttekért, akik ellen bűnt követtek el.
A 13. állomáson azoknak a szülőknek a fájdalmára emlékeznek, akik az éhínség miatt veszítették el gyermekeiket, miközben jóléti társadalmunk elmerül a fogyasztásban, a materialista kultúrában.
Amikor a természeti katasztrófák áldozataira és a segítő irgalmas szamaritánusokra gondolnak, Japánból és Haitiből érkező fiatalok viszik majd a keresztet. Minden állomáson a világ más helyéről származó fiatalok hordozzák Krisztus keresztjét. A madridi hatóságok lehetővé tették, hogy néhány börtönbüntetését töltő fiatal is részt vegyen az eseményen.
A nyitó imádságot XVI. Benedek pápa mondja; a végén is ő fogadja majd a menetet, beszédet intéz a résztvevőkhöz, imádkozik Máriához – tájékoztat Angela Ambrogetti, az Il Portone di Bronzo blog szerzője.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése