Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 5., péntek

Legyünk a XXI. század Juan Diegoi!

Szent Juan Diego

 Juan Diego korunk egyik legmeghatározóbb szentje. A Guadalupei Mária-tisztelet középkori látnoka csupán kilenc éve lépett az Anyaszentegyház szentjeinek csarnokába, tisztelete, jelentősége és üzenete mégis századokon, sőt kontinenseken át húzódik. A napokban ünnepeltük kanonizációja évfordulóját, melynek kapcsán elmélkedhetünk életútjának üzenetén.
Juan Diego alázatos, mély hitű mexikói indián volt. 1474-ben született, és az első, a jelenlegi Mexikó területére érkező spanyol ferencesek keresztelték meg feleségével együtt, körülbelül 50 éves korában.
1531 december 9-én tanúja volt a guadalupei Szűzanya első jelenésének, aki általa arra kérte Juan de Zumarraga ferences püspököt, hogy a jelenések helyén, Cerro de Tepeyac-ban, tiszteletére templomot építsen. Amikor a püspök elutasította Juan Diegót, a Szűzanya másnap újra megjelent neki, és megismételte kérését. A ferences ekkor a jelenésről tárgyi bizonyítékot kért. December 12-én a Szűzanya ismét megjelent és arra kérte őt, hogy menjen fel a Tepeyak hegy tetejére, és szedjen ott rózsákat, annak ellenére, hogy ott azok, rendesen egyáltalán nem nőnek. A leszedett virágokat poncsójába gyűjtve a püspökhöz vitte. Amikor poncsóját kinyitotta a püspök atya előtt, a virágok a földre hulltak. Abban a pillanatban csodás módon megjelent a poncsón a guadalupei Szűz általunk is jól ismert képmása.

A Guadalupei Szűz 
Juan Diegot II. János Pál 1990-ben boldoggá, majd 2002 július 31-én szentté avatta Mexikóban. A jeles esemény kilencedik évfordulóján Norberto Rivera Carrera, Mexikóváros bíborosa mindannyiunkat arra hívott, hogy kövessük példáját az istenszeretet, az alázat és a türelem útján.
A bíboros arra buzdított, hogy legyünk a XXI. század juandiegoi. Nagylelkűen és hűséggel adjuk át magunkat Istennek, aki a közösség javára áldásaiban részesített bennünket.

Szent Juan Diegoról a következőket mondta: "Egy egyszerű ember volt, akiben Isten megmutatta kegyelmét és feltárta számára a legmélyebb és legigazabb dolgokat, mely egész létének értelmet adott.” "Ma fontosabb, mint valaha, hogy ragaszkodjunk a nagylelkű, „eucharisztikus” lelkülethez, hiszen sok testvérünk mindenféle cél nélkül éli életét és rossz utakon keresi létének értelmét.”
Sokan vannak olyanok, akik szomjaznak a szeretetre és mégis "a mélybe zuhannak, mert úgy vélik, hogy a pénz, a hatalom, a szex és a hírnév boldoggá tehetik őket." - Folytatta a bíboros.
A szegénység drámájával szemben – mely olyan komoly gondot okoz a fejlődő országokban, mint például Mexikóban is - a bíboros Juan Diego hitét helyezte példaképül elénk, aki arra tanít bennünket, hogy az anyagi javakon túl csak az örök javak képesek értelmet adni az életünknek. Ezt ő is megélte, hiszen elhagyott mindent, hogy Szűz Mária guadalupei szentélyének szentelje életét.
Most rajtunk a sor, hogy igazságban és becsületben dolgozzunk, hogy Krisztus eljuthasson minden beteg szívbe, akik elvesztették az élet igaz útját, és eltávolodtak Tőle, és testvéreiktől. Most nekünk kell munkához látnunk, és felajánlanunk magunkat, hogy soha többé ne kövessenek el erőszakot és jogtalanságot.” - mondta Rivera bíboros.
Norberto Rivera Carrera az ünnepi szentmisén

Szentbeszédét zárva hálát adott Juan Diego életpéldájáért, és hogy Isten kezében hathatós eszközként eljuttatta a Szűzanya üzenetét az egész világra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése